La cistella
0
  • No hi ha productes a la cistella.

El fenomen Greenwashing

El rentat verd. L’estratègia que fan servir moltes empreses per vendre productes com si fossin ecològics o naturals. Perquè? Doncs per mostrar davant la societat que els seus productes són sostenibles, ecològics… Però en veritat s’estan gastant més diners en publicitat i màrqueting que en polítiques o accions de respecte cap al medi ambient. De vegades són empreses que necessiten rentar la seva imatge després d’algun escàndol. Altres cops, directament, per vendre una imatge que no tenen i captar i convèncer a clients.

Aquest màrqueting nascut als anys 80 afecta a quasi tots els àmbits de consum (dic quasi per no dir totes i que algú se’m tiri al coll); alimentació, automobilisme, cosmètica, construcció… i no pretén res més que fer veure que les seves marques són verdes. Llàstima que només sigui per tenir més vendes i no per un compromís amb el planeta.

En resum, les empreses que utilitzen el greenwashingenganyen als consumidors fent creure que el seu producte és natural o ecològic mitjançant estratègies de màrqueting com:

  • Fer servir o renovar el logo de la marca per un que inspiri sostenibilitat.
  • Incloure la paraula natural, bio o eco en l’envàs del producte (però quan llegeixes els ingredients la majoria són derivats del petroli).
  • Destacar un component natural que porti el producte (per exemple: xampú de Calèndula, i que en realitat la Calèndula no superi l’1% de la fórmula total)
  • Imitar segells ecològics amb símbols que inspirin sostenibilitat.
  • Anuncis publicitaris capaços d’endinsar-te en un món de fades de boscos verds.

 

 

2 TIPS per evitar que ens enganyin:

  • El que tenim més fàcil i més a l’abast és: llegir la llista d’ingredients dels productes que comprem. Tan siguin d’alimentació com de cosmètica com productes de neteja. Llegir i començar a familiaritzar-nos amb els noms dels tòxics que ens rodegen. Aquí us podeu descarregar una guia per identificar tòxics i diferenciar els cosmètics ecològics de la resta: guia_cosmetica
  • Saber on estem comprant. Ho podem fer comprant a productors directes, en cooperatives i en comerç de proximitat. Fer això ens dona la oportunitat de poder preguntar i aclarir tots els dubtes que tinguem del que estem consumint i, evidentment, saber què estem consumint i a on estem contribuint.

Introduir aquests dos TIPS a la nostra vida ens faran més propers a ser consumidors responsables.

 

 

 

Comentaris

No tens un compte?

Registra't

You don't have permission to register