La cistella
0
 • No hi ha productes a la cistella.

El mite de la protecció solar o com saber quin ús faig del sol

proteccio solar nens

Com més a prop tenim l’estiu més apreta l’operació biquini i més apreta l’haver d’agafar color, trencar-lo o ser la més morena del món. Vivim atrapats en aquest bucle. Prou.

Avui vull parlar-vos del sol, de la protecció, de la nostra pell i dels nostres hàbits envers tot això, però, abans, necessito tancar el tema de l’operació biquini.

Dietes, exercicis, suplements d’alimentació, reptes detox, depilacions extremes i mil normes socials més per no ser feliç. Per lluir cos només l’hem de tenir i la forma que té ja és estupenda. Que hem de cuidar-nos? Si! Però tot l’any! A nivell físic, mental i emocional. I l’operació biquini va en contra de la nostra salut holística. Així que, si us plau, aquest any engegueu a la merda la p… operació biquini. Fi.

Anem a pel sol. El necessitem. Necessitem que la nostra pell rebi els seus raigs per:

 • Millorar la salut de la nostra pell
 • Reforçar el sistema immunitari
 • Sintetitzar la vitamina D

Però, si el necessitem, perquè ens hem de protegir d’ell? Ens protegim d’ell perquè som uns ansiosos. Perquè no ens toca el sol en tot l’any i quan tenim vacances exprimim tots els dies que podem a passar 7 hores seguides a sota seu amb la pell i el cap a l’aire. I tot i fent servir protecció del 50 del protector solar més sintètic del món ens cremem.

Necessitem aprendre a parar el sol. “PARAR EL SOL”, és a dir: sentir-lo, gaudir-lo i regalar-nos-el de manera moderada i progressiva. El sol, com a la resta d’éssers vius d’aquest planeta, ens aporta molts beneficis:

 • Ajuda a sanar pells amb afeccions i patologies com l’acne, la psoriasis… (i amb l’aigua de mar fan una combinació d’escàndol)
 • Afavoreix l’eliminació de toxines de la dermis
 • Ajuda a que tinguem els ossos sans i forts (gràcies a la síntesis de la vitamina D)
 • Ajuda a regular els nivells de colesterol (també gràcies a la vitamina D)
 • Augmenta la producció d’endorfines, relacionades amb la sensació de benestar
 • Augmenta la producció de serotonina, que intervé en la regulació de la son i de la temperatura corporal

I com es para el sol?

El sol l’hem de sentir a la nostra pell… durant tot l’any! Tot i que al mig del mes de gener és bastant normal que no ens vingui gaire de gust corre despullades per la terrassa de casa. Per tant, donada la nostra situació climatològica, el que hem de fer és aprendre a rebre el sol de manera moderada i gradual:

 • Quan comença a esclafar-nos el primer sol de primavera, ja podem anar regalant estonetes de sol al nostre cos. En intervals petits de temps (des de 10 minuts a 20) i sense que sigui diari (i evidentment, cadascú dins de les seves possibilitats). Entre 2 i 3 banys de sol de 15 minuts a la setmana ja està bé.
 • A mida que l’estiu s’acosta, hem d’evitar la famosa franja horària de les 12 del migdia a les 6 de la tarda. (Tot i que a ple mes d’agost a les 11 ja hauríem de fugir). Evitar vol dir NO estar a ple sol. No fer activitats on estiguem constantment sota seu. Això és consideraria una exposició excessiva (en el pròxim post us explicaré que comporta aquest tipus d’exposició al sol).
 • Acompanyar al nostre organisme menjant productes de temporada* de qualitat, hidratant-nos amb aigua (i no amb refrescs) i nodrint la nostra pell amb cremes, gels i olis lliures de tòxics que ens ajudin a mantenir la seva salut i protecció.

 

proteccio solar nens

 

I els nens? El mateix! Exactament el mateix acompanyament i encara més “estricte”. Quan comença la primavera hem de permetre que els toqui el sol a tota la pell. Acostumant-los als seus raigs i a l’estiu fer-ho a hores raonables (de 9 a 11 del matí i de 6 a 8 de la tarda). És d’aquesta manera com la pell s’autoprotegeix i es beneficia del sol.

Posar-nos morenos és el mecanisme d’adaptació i defensa que té la pell front les radiacions solars! Per això l’exposició ha de ser progressiva i moderada i cadascú coneixent els límits i les característiques de la seva pell. És a dir, una persona amb una pell molt blanca ha de fer intervals més petits d’exposició al sol i l’ha d’evitar si o si les hores intenses. Una persona més morena pot augmentar el temps d’exposició perquè la seva pell està més protegida i preparada, però mai excedir-se.

Què passa amb les cremes de protecció solars? Les cremes solars que coneixem de tota la vida són dels cosmètics més tòxics que hi ha al mercat i dels que encara cal acabar de veure quins efectes tenen a llarg termini. Untar-se la pell amb això és incorporar-se disruptors endocrins, hormonals i tòxics pel nostre sistema nerviós, entre d’altres.

Però hi ha alternatives. Jo us en proposo dos. La primera és per sinó podem evitar fer un mal ús del sol. En aquest cas cal que comprem un protector solar amb certificació ecològica i del FPS (factor protecció solar) que més ens convingui i així, almenys, estar protegits sense tòxics. La segona és convidar-vos a fer el canvi de mentalitat cap al sol i cap a la seva exposició i, per tant, fer un canvi d’hàbits holísticament. Introduint una alimentació conscient i de temporada*, una hidratació real amb aigua i un acompanyament a la pell amb productes purs per mantenir-la sana i protegida, a diari, independentment de si aquell dia pararem o no pararem el sol.

Per al pròxim post quedarà pendent parlar dels perills de l’exposició excessiva al sol, què és el FPS i la bona i mala praxis que fem dels protectors solars. De moment, crec que hi ha força informació per anar digerint i un sol bonic que viure!

Salut i herbes!

Judith

*Els productes de temporada són aquells que la terra ens ofereix en aquell moment. La natura, sabia tota ella, ja ens oferta tota la gamma de nutrients que necessitem perquè el nostre cos estigui sa i ben protegit.

 

Comentaris

No tens un compte?

Registra't

You don't have permission to register