La teva cistella
  • No hi ha productes a la cistella.

Sol en excés, FPS i fototip de la nostra pell

Com ja dèiem en l’anterior post, cal fer banyets de sol de poca estona i progressius quan ja comença a escalfar els primers raigs de primavera i acompanyar la pell amb una bona hidratació i nutrició per preparar-la. Per què? Doncs per fer una exposició al sol moderada, conscient i respectuosa amb el nostre organismo, però ja ho explicàvem en l’anterior post. Ara anem a veure què passa si fem exposicions excessives de sol?

Aquests són els resultats:

• Cremar-se la pell. Provoca l’envelliment de la pell i pot arribar a generar cicatrius, mareigs, mal de cap i, fins i tot, febre.

• Insolació. Es produeix quan el cos ja no és capaç de seguir regulant la temperatura corporal i aquesta continua augmentant.

• Lesions i patologies oculars. Els ulls són més sensibles que la pell.

• Envelliment prematur de la pell.

• Càncer cutani. És bastant freqüent i no és el melanoma. La gent més afectada sol ser de pell blanca i ulls clars.

• Melanoma. Es desenvolupa per factors genètics predisposats a més de l’exposició solar excessiva.

Tot això ho podem evitar amb una exposició solar moderada, amb hàbits saludables per a la nostra pell i fent un bon ús del sol. Cal que recordem que el Sol ens és necessari però que hem de canviar els hàbits que tenim i prendre consciència de com ens cuidem per dins i per fora.

Per dins ens hem de cuidar amb una alimentació ecològica i de temporada i per fora amb cremes, olis i gels que ens hidratin la pell i ens en nodreixin cada capa. Per què? Perquè els raigs solars arriben en forma de radiacions ultra violeta. De tres tipus concretament: els raigs UV-C, els UV-B i els UV-A. Els primers són els més perjudicials per la vida però no arriben a la terra perquè són absorbits per l’oxigen i l’ozó (si, la famosa capa que ens estem carregant…). Els segons també són absorbits per l’ozó en una major part i només n’arriba un percentatge mínim a la terra. El 98.7% dels raigs que arriben a la terra són els UV-A. Aquests raigs, en dosis altes, generen radicals lliures a la pell que ens poden ocasionar la llista que ja em esmentat al principi.

Però la pell és sabia. I ella ja sap generar la seva pròpia protecció natural. Com? Transformant els raigs UV que ens arriben gràcies a la melanina (una proteïna que genera la nostra pell). Quan es produeix aquesta proteïna és quan ens comencem a posar morenes (es queda a la pell uns dies com a protecció, per això, prenent el sol regular i moderadament, estem sempre morenes i, a conseqüència, protegides). Però la melanina no protegeix l’entrada de tots els raigs UV i per això cal que acompanyem la nostra pell amb productes que ens ofereix la natura per a continuar protegint-la. Molts olis vegetals, mantegues i minerals tenen en el seu ADN factors de protecció. Entre ells: l’oli d’avellana, la mantega de karité, l’oli de sèsam, l’òxid de zinc, l’oli d’oliva, el de coco…

 

Què és el Factor de Protecció Solar? El FPSés l’indicador de quanta estona podem augmentar el temps d’exposar la nostra pell a la radiació solar sense que es comenci a posar vermella. Per tant, una protecció del 50 no és una protecció més alta que un 15 en quant a barrera sinó en quant a temps. Per tant, una pell que amb 10 minuts ja es comenci a posar vermella, amb una crema de FPS 15 tardarà 15 cops més a fer-ho, i per tant, podrà allargar l’estona de sol a dos hores i mitja. Però cada pell té ritmes diferents i cal conèixer quin té la nostra.

A nivell general, les pells, estan dividides en fototipus. De l’1 al 6. Quin és el teu? I quin FPS necessitaries amb una exposició moderada als Sol de la teva pell?

• F.1: Pell pàl·lida (pèl-rojos). Aquesta pell aguanta d’entre 5 i 10 minuts al Sol sense posar-se vermella.
• F.2: Pell clara. D’entre 10 i 20 minuts al Sol sense posar-se vermella.
• F.3: Pell morena-clara. Pot estar de 20 a 30 minuts al Sol sense posar-se vermella.
• F.4: Pell morena. D’entre 30 i 40 minuts.
• F.5: Pell fosca. Fins a 60 minuts.
• F.6: Pell negra. Fins a 60 minuts.

I doncs, com ho fem si tots necessitem que ens toqui el Sol? Les persones de fototipus més baixos generen menys melanina i, per tant, tenen menys protecció natural contra el sol però la seva pell pot sintetitzar amb menys sol la vitamina D que les persones de pell més fosca. Per tant també necessiten menys sol.

per què triar un producte eco-natural per acompanyar la nostra pell? Doncs perquè els sintètics (els de tota la vida, o almenys de la meva) ens poden provocar al·lèrgies i porten components que són disruptors hormonals, endocrins i ens intoxiquen el sistema nerviós (a part de que encara no s’han pogut estudiar els efectes que tenen a llarg plaç). A més a més, creen una barrera superficial que no deixa penetrar el Sol, i el Sol, el necessitem! El que si que ens penetra són les molècules dels ingredients sintètics que aquella crema porta. Si a la llista d’ingredients de la vostra crema solar hi surten les següents palabrejas, que us en tornin els diners, us estan contaminant!: benzophenone (+ un número), camphor benzalkonium, methosulfate, octocrylene, butyl, methoxydibenzoylmethane, drometrizole trisiloxane, ethilhexyl methoxydeibenzoylmethane, ethilhexyl triazone, homosalate, isopopyl dibenzoylmethane.

I ja està! Fins aquí per avui! Només vull compartir una última cosa. Acompanyar a la nostra pell durant l’estiu vol dir que no només ens hem de posar crema just quan arribem a la piscina, a la platja o anem d’excursió a la muntanya. La crema ens ha d’anar penetrant dies abans de fer l’exposició per a que cada capa de la pell estigui ben nodrida i preparada quan anem al Sol. El mateix dia que l’haguem de parar, aplicar-nos la crema, almenys, una hora abans de prendre’l (i els cops que necessitem sota seu, es clar). I després del Sol, cal que ajudem a la pell amb productes que la calmin i la relaxin. La nostra pell ens ho agrairà i la nostra salut, també.

Doncs això, salut i herbes!

Judith

Deixa una resposta:

Don't have an account?

Register

You don't have permission to register