La cistella
0
  • No hi ha productes a la cistella.

La incoherència de ser ecològic dins el sistema capitalista

No em vull enrotllar ni posar ecologista radical, així que partiré directament de la màxima del respecte que hem de tenir els humans a la mare terra. Simplement per supervivència. I, de manera més complexa, per l’equilibri hol·lístic universal. I no. No el tenim.

Fins i tot els que més abanderem i promovem l’ecologisme vivim amb incoherències diàriament. Per exemple? No tenir pensat que comprarem quan sortim de casa, per tant, sortim sense la bossa de roba, i acabar comprant la bossa de plàstic per a poder transportar la compra (sense comptar si em comprat alguna cosa amb envasos de difícil reciclatge o reutilització). Tenir pressa aquell matí i demanar un té o cafè per emportar amb un envàs d’un sol ús. O anar a un dinar popular i menjar i beure amb plats, coberts i gots de plàstic. I no solament tu, sinó 50 persones més. I si, m’entra urticària. A mi i a molta d’altra gent que intentem fer petits passos endavant en reduir envasos, plàstics… però ho fem. Sabem que no està bé però ho fem igualment. En cap moment se’ns passa pel cap de fer la compra un altre dia, no demanar-nos el cafè o demanar a la gent del dinar popular que, si us plau, es porti els coberts de casa! Sempre posem per davant: la nostra “necessitat”. I els ecologistes sota la premisa de: “demà agafaré la bossa de roba de casa”, “em compraré un got reutilitzable i transportable pel cafè” i “si, proposaré a l’assemblea que no es facin servir més plats d’un sol ús”. Però se’ns acaben passant per alt sempre petites coses (pensem que són petites per justificar-nos). Petites coses que al final són grans.

Generalment vivim amb poca consciència del munt de residus que generem. Constantment estem comprant i fent servir productes, envasos o embolcalls que han tingut una vida útil més curta que el d’una efímera. I per desgràcia, normalment, són de difícil reciclatge. Hem crescut i ens hem fet grans en una societat consumista que no valora els béns materials. Desaprendre aquesta falta de respecte cap al que som capaços de produir i generar només depèn de la nostra consciència, constància i esforç.

És important que en la mesura que puguem anem introduint petits canvis per portar una vida més ecològica i sostenible. Alguns d’ells poden ser:

  • Deixar de comprar paper d’alumini. És completament innecessari. No ens costarà gens substituir la seva tasca per bosses de roba i teles enrotllables que podrem reutilitzar molts anys. A més a més, ens les podem personalitzar.

 

  • Comprar productes que vagin en envasos que  puguem o vulguem reutilitzar o que siguin reciclables. Preferiblement envasos de paper i de cartró. Reduint la compra al mínim d’envasos de plàstic possibles. Sobretot: sortir a comprar amb bosses de tela. I ja, per posar la cirereta: comprar a granel tot el que puguem!
  • Per anar a la feina o per quan fem viatges llargs sovint podem substituir l’ampolla de plàstic per una cantimplora. Així sempre podem portar aigua sense haver de fer una despesa desmesurada d’envasos. (Hi ha cantimplores amb fundes precioses). També ens val per ampolletes petites per portar a sobre si anem amb nens.
  • Canviar (atenció!) els mocadors d’un sol ús per mocadors de roba. Siiii! Fa cosa, però de veritat, cal gastar tant de paper? El mateix per als tovallons de paper a casa… Fem-los servir de roba!
  • Les palletes. Això sí que és una cosa inútil i que va en contra de tota la sostenibilitat del món mundial. Una de dos: o s’eliminen i punt o te’n pots comprar d’acer, reutilitzables fins l’infinit.

I podríem fer una llista mooooolt més llarga. Però de moment, si posem en marxa aquests cinc TIPS estic segura que aportarem molt més que un granet d’arena a la mare terra i podrem ser una mica més coherents dins de la incoherència ecologista mateixa de la societat capitalista. Us deixo el link d’una web on podreu trobar moltes cosetes interessants sobre aquest tema… Una botiga de residus zero! La podeu seguir per IG a usaryreusar 

 

I tu, tens algun altre TIP que vulguis compartir?

Comentaris

No tens un compte?

Registra't

You don't have permission to register